Historie

Stadscafé Vancouver bevindt zich in één van de mooist gedecoreerde gebouwen van de Coevorden. De uitbundig versierde natuurstenen gevel siert sinds 1631 het pand.

Geschiedenis …

Na de overmeestering van Coevorden heeft Prins Maurits de stad opnieuw opgebouwd. Er werd o.a. een strategisch stratenplan aangelegd, zodat soldaten zich snel door de stad konden verplaatsen. In 1611 vestigde zich een rijke koopman in Coevorden. Hij liet een huis bouwen aan één van de hoofdstraten binnen het nieuwe stratenplan. De zaken gingen goed en in 1631 bouwde hij er een verdieping bij en werd het een echt koopmanshuis. Hij koos voor een uitbundige versierde gevel vol ornamenten in Hollandse renaissancestijl om te laten zien dat de zaken goed gingen!

De spreuken van toen zijn nog steeds zichtbaar op onze gevel.

Oorspronkelijk stond op de gevel een borstbeeld van Prins Maurits. Het was niet mogelijk deze terug te plaatsen doordat tijdens een restauratie het beeld, naar het schijnt, is gestolen uit de brandgang naast het gebouw. De huidige eigenaar van het gebouw heeft er voor gekozen om een beeld, van zijn dochter Yvette zijn plek te laten innemen. Met de tijd is het beeld van Maurits vermoedelijk vanwege gewetensnood weer terug gebracht en heeft het een ereplaats gekregen.

Wat wij nog graag zouden willen weten is, of het waar is dat het pand een ingang tot een ondergronds gangenstelsel verbergt. Er zou vanuit de kelder, naar het kasteel, een gang lopen…… Maar dàt zal wel voor altijd een mythe blijven……

Stadscafé Vancouver, de naam …

Als kapitein moest George Vancouver de westkust van Noord-Amerika in kaart brengen.

Een van deze plaatsen in British Columbia kreeg zijn naam en groeide uit tot de wereldstad Vancouver. De voorouders van George Vancouver kwamen uit Coevorden. De achternaam Van Coever (“Coever(n)” is de lokale uitspraak van Coevorden) werd in het Verenigd Koninkrijk “Vancouver” toen zijn overgrootvader naar Norfolk verhuisde.

In 1986 heeft Coevorden een kopie van `het kasteel van Coevorden` op negentiende van de ware grootte aan de stad Vancouver geschonken.